Bart gaat elektrisch!

Bart gaat elektrisch!

Bart gaat elektrisch! 1600 1200 Mees Ruimte & Milieu

Bart is werkzaam als planoloog/ projectleider bij Mees Ruimte & Milieu in Zoetermeer en woonachtig in Utrecht. Sinds november 2016 is hij overgestapt op volledig elektrisch vervoer. Met circa 35.000 kilometers woon/werkverkeer op jaarbasis leek het hem zinnig na te denken over een klimaatvriendelijkere wijze van vervoer. Volledig elektrische voertuigen stoten geen of aanzienlijk minder schadelijke stoffen uit, rijden vaak op groene stroom en hebben daarmee een gunstig effect op de luchtkwaliteit, geluidsoverlast en het klimaat. De depositie van stikstof zorgt in verschillende delen van Nederland al voor een uitdaging bij het realiseren van nieuwbouw. Uiteindelijk moeten we het gebruik van fossiele brandstoffen toch zien in te perken en overstappen op nieuwe vormen van energie.

Daar komt bij dat elektrisch rijden voor bewoners van Utrecht zeer aantrekkelijk is gemaakt. Inmiddels zijn er in de stad meer dan 1100  laadpalen te vinden en is het in vergelijking met benzineauto’s gemakkelijker parkeren in het openbaar gebied. Volledig elektrisch rijden is dus zeker aan te raden, maar zeker niet zaligmakend. Het woord ‘volledig’ zegt het eigenlijk al. Bij een praktisch lege accu word je gedwongen anders na te denken over het bereiken van je reisdoel. En dat kan soms spannende momenten opleveren met nog een paar kilometer op de teller: “Toch de verwarming maar even uit doen, ondanks dat het sneeuwt?!”

Daarentegen is met goed gezelschap in de auto een half uurtje aan de snellaadpaal zo voorbij. Bovendien zullen de autotechnici zich de komende jaren buigen over het verhogen van het bereik (de actieradius), dat op het moment bij veel modellen nog vrij beperkt is. De toekomst voorspelt dus veel goeds! Hoe dan ook, het voelt goed een milieutechnisch steentje bij te dragen en tegelijkertijd comfortabel te genieten van het ´nieuwe rijden´.